10 generic διόλου πρωτότυπες σκέψεις

Είπα να μην πω λέξη αλλά είναι περίπου σαν 20+ χρόνια μέσα στην κάσκα, να προσγειώνεται δίπλα σου διαστημικό λεωφορείο για να σου υποδείξουν οι τουρίστες πως θα κινηθείς καλύτερα σε συνθήκες κενού. Δύσκολα αντιστέκεσαι στον πειρασμό. 

So..

1. Επιβλαβές και αναποτελεσματικό φάρμακο μπορεί να είναι και ένα μη generic, έχει συμβεί και αποδειχθεί πλειστάκις.

2. Εφ΄όσον τηρούνται οι προδιαγραφές τυποποίησης, ελέγχου και κυρίως βιοϊσοδυναμίας, τα γενόσημα -για όσα σκευάσματα υπάρχουν- είναι εξίσου ασφαλή με τα πρωτότυπα.

3. Η διαδικασία που προβλέπει ο ασκούμενος βοηθός φαρμακείου που έχει βάρδια, η μάνα του φαρμακοποιού που έκατσε μισή ώρα στο πόστο του ή και ο ίδιος -που σαφώς και σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη γνώσης της πλήρους κλινικής εικόνας ενός οργανισμού- να είναι εκείνοι που επί της ουσίας “συνταγογραφούν” το ακριβές σκεύασμα πάνω στην γενική κατεύθυνση της δραστικής που αναγράφει η ιατρική συνταγή, είναι διαδικασία που μπάζει από παντού και επιτρέπει να περνούν κίνδυνοι σε μέγεθος κοτρώνας κατά το κοσκίνισμα “καλό” “κακό” “φτηνό” “ακριβό” “εμείς” “εσείς” “ο Χατζηπετρής” και πολύ παραπάνω επισφαλής από το ίδιο το γενικό κοσκινάκι “generic”.

4. Το ύψος ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων/συνταξιούχων σε ταμεία υγείας και πρόνοιας επί δεκαετίες, ήταν απολύτως πρωτότυπα προσδιορισμένο και καταβαλλόμενο, η πατέντα τζογαρίσματος αποθεματικών σε χρηματιστήρια-ομόλογα και λοιπά ανίατα ανήκει αποκλειστικά σε όσους τα διαχειρίστηκαν και χρωστούν στο δημόσιο Χ πολλά παραπάνω απ΄όσα ο Κωστόπουλος.

5. Τα 500 εκατ. που θα εξασφαλίσει όλο αυτός ο σκυλοκαυγάς στον δημόσιο προϋπολογισμό -αν- είναι μια τρίχα από τους προϋπολογισμούς προμηθειών σε υγειονομικό υλικό-εξοπλισμό κλπ κλπ που είτε αναρτώνται στο “Διαύγεια” είτε όχι, μια μερίδα γιατρών/διοικητών και λοιπών τεθλιμμένων συγγενών του συστήματος αποφασισμένοι “εμείς τόσο% παίρναμε τόσο% θα παίρνουμε”, μια χαρά θα βγάζουν το μεροκάματο. Είτε εσύ χαπακώνεσαι με Prozac στην σκέψη πως θα βγει ο μήνας είτε με κάτι σαν Prozac. Δεν φταίει το γενόσημο για τις παραισθήσεις σου πως ο Άδωνης θα σε βγάλει από το αδιέξοδο, όχι παραπάνω τουλάχιστον απ΄όσο φταίει ο Κουρουπλής, ο Ξάνθος, ο Μανιός που ούτε εκείνοι έχουν ιδέα πως θα βγεις.

6. Ότι ο υπουργός που αποβραδίς ομολογεί “«δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγεία, δεδομένων των συνθηκών» είναι ο ίδιος που ξυπνά με την παραμύθα “εξασφαλίζουμε φθηνό φάρμακο για τον λαό”, αποτελεί επαρκή λόγο για να μην πατάει πουθενά η παραμύθα με όσα πι και πατερίτσες κι αν την στηρίξουν τεθλιμμένοι συγγενείς του συστήματος, το Μega, o Mπάμπης κι ο Μπογδάνος. Απ΄αυτού του είδους τον εξοπλισμό και τον γύψο περισσεύει ποσοστό μίζας και για παραϊατρικούς κύκλους.

7. Οι (φαρμακο)βιομήχανοι εξαπανέκαθεν προτιμούσαν μακρόνταλα με φαρδιές τσέπες και μικρά πέτα, να μην χωρούν ευκρινείς κομματικές κονκάρδες. Καλού κακού.

8. Προϋπόθεση για να φτάσεις να προβληματίζεσαι περί της φαρμακευτικής σου αγωγής αποτελεί να φύγεις όρθιος από την μονάδα περίθαλψης και νοσηλείας που ..δεδομένων των συνθηκών είναι πλέον μια τόσο επιστημονική διαδικασία όσο το μαύρο-κόκκινο στην ρουλέτα, το φιλότιμο δεν αποτελεί ιατρική εξειδίκευση όσα MSc και phD κι αν πάρεις.

9. Εν ολίγοις, ο κόσμος καίγεται και η επικαιρότης -συμπολιτευόμενη και αντιπολιτευόμενη- χτενίζει τρίχες, τα λουκέτα στις Ψυχιατρικές Μονάδες αποτελούν πολύ σοβαρότερο ζήτημα για το οποίο ξοδεύτηκε λιγότερο μελάνι κι απ΄όσο για το δίλημμα Σφακιανάκης ή Βανδή.

10. Εν ολίγοις, ο κόσμος κάηκε, ο πλανήτης Υγεία κηρύχθηκε ακατοίκητος κι ορισμένοι εξακολουθούν να μισθώνουν χρωματιστά διαστημικά λεωφορεία για μαγευτικά ταξίδια στον χώρο της φαντασίας. Τους. Και των δημοσκοπήσεων. Τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s